Loader

Covid-19 har forstærket behovet for kvalitet i din rekrutteringsproces

Den globale pandemi Covid-19 har sat en ny dagsorden og ændret mange ting i vores dagligdag. Nogle ændringer er midlertidige, andre bliver måske af mere permanent karakter – det vil tiden vise. Rekrutteringsprocessen er absolut ingen undtagelse.
En kunde spurgte os forleden, hvordan vi mente de bedst muligt kunne tilpasse deres rekrutteringsproces til den nye virkelighed. Det kom der en god snak ud af, som har inspireret os til at skrive denne blog.

Muligheder og begrænsninger
Der er flere, som i denne tid bekymrer sig om fremtiden og deres jobsikkerhed. De føler, at det er risikabelt at skifte job nu, hvor visse dele af arbejdsmarkedet er usikkert. Man kan være nervøs for at ende som ”sidst ind – først ud” i en fyringsrunde. Slår jeg til i jobbet? Vil det leve op til mine forventninger? – er andre potentielle risici ved at skifte job i en usikker tid. Disse overvejelser er kun naturlige, for det er jo folks levebrød der er på spil.

Men der findes også dem, som nu er mere åbne og tilgængelige overfor nye muligheder. Rigtig mange af os arbejder i disse tider hjemmefra i langt større omfang end tidligere. Det giver fleksibilitet i dagligdagen og f.eks. mulighed for at tage telefonen, når headhunteren ringer – samt også fleksibilitet til at deltage på virtuelle jobsamtaler fra hjemmekontoret. Herudover er der også jobsøgende fra de Covid-19 ramte brancher, som nu søger imod mere ”sikre” brancher. Det skaber konkurrence om de ledige stillinger og nogle virksomheder vil derfor måske opleve et større antal ansøgere end tidligere.

Som virksomhed er du som følge af den nye virkelighed begrænset i forhold til at kunne imponere dine kandidater. Et videomøde indebærer jo, at du ikke kan fremvise jeres flotte reception, det velindrettede mødelokale, eller give smagsprøver på den gode kaffe og vise kandidaten arbejdsstedet.

Men hvad skal du så gøre for at ”stå rigtigt på banen” som rekrutterende virksomhed anno 2020?

Her er de vigtigste forhold, som vi hos Bloch & Buus (stadig) betragter som essentielle i enhver effektiv rekrutteringsproces:

Bryd isen og brænd igennem
I en tid hvor video har afløst det traditionelle interview, så er det nu helt afgørende, at du som leder er opmærksom på hvordan du får ”solgt” både dig selv, jobbet og virksomheden. Der skal nemlig mere til nu end tidligere, hvis du skal overbevise en kandidat om, at du har noget interessant at tilbyde. For nu har du kun dig selv og din stemme at fremvise. Når video anvendes som interviewmedie er der altid en risiko for, at det opleves mere formelt og mindre personligt.

Inden dit møde starter: Sørg for at udstyret virker, kameraet står rigtigt placeret og at lyden er tændt. En god belysning og en pæn baggrund er også vigtig (især hvis du er på hjemmefra). Det er med til at understrege, at du repræsenterer en professionel og attraktiv arbejdsplads. Når mødet starter: Bryd isen og afmontér det formelle omkring samtalen.

Et godt interview er et hvor både kandidat og ansættende leder giver noget af sig selv og derigennem opnår en god indbyrdes forståelse af hinandens præferencer, kompetencer og styrker. Du opnår ikke den indsigt, hvis du ikke lykkedes med at få kandidaten til at slappe af i dit nye virtuelle mødelokale.

Prioritér kandidatoplevelsen
Med anvendelsen af video til jobsamtaler er det blevet lidt mere vanskeligt at skabe en god kemi til samtalen og tilbyde kandidater en ægte ”VIP-oplevelse” med fornemmelse af at være værdsat og eftertragtet. Vi anbefaler, at du bruger de første 5 minutter af interviewet på at skabe en afslappet stemning og derigennem støbe fundamentet til en åben og ligeværdig dialog. Indgangsvinklen kan være en skæv bemærkning, en snak om vind og vejr, hjemmearbejdspladsen eller covid-19. Denne smalltalk er med til at etablere en god forbindelse og kemi.

Rettidige tilbagemeldinger på ansøgninger og interview er selvfølgelig stadig et must. For oplever man som kandidat en manglende eller sen tilbagemelding på sin ansøgning eller interview, så daler interessen hurtigere nu end tidligere. Det skyldes at kandidaten, alt-andet-lige, ikke opnår samme rekrutterings-”forelskelse” fra deltagelse i video-samtaler -sammenlignet med det traditionelle face-to-face møde og fremvisning af arbejdspladsen.

Lang tid før vi herhjemme hørte om Covid-19, var der på det danske arbejdsmarked stor efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft. Meget tyder på, at det har krisen grundlæggende ikke ændret på. Alle kandidater er derfor naturligvis stadig at betragte som VIP’s. Og hvis du som virksomhed skal vinde kampen om at kunne tiltrække de dygtigste medarbejdere, så handler det nu – mere end nogensinde før – om at udvise professionalisme, troværdighed og ihærdighed.